Pálení žáhy – lékem je především střídmost v jídle

Objevte blahodárné účinky bylinek 7. díl

Kdo by neznal pálivý pocit v jícnu a ústech. Všichni víme, že tento nepříjemný stav souvisí s jídlem. Někdy ale pálivé pocity obtěžují i tehdy, když se nepřejídáme. Obecně platí, že pocity pálení žáhy (reflux) vyvolává nestrávená potrava vracející se do jícnu.

Pálení žáhy nemusí přímo souviset s reakcí na konkrétní jídlo, ale je to důsledek dlouhodobé nerovnováhy v žaludku. Nejnovější výzkumy tvrdí, že příčinou je nedostatek žaludečních šťáv nebo přítomnost bakterie Helicobacter pylori nebo obojí. Vše se dá rozumným přístupem k jídelníčku řešit a ovlivňovat.

Na pálení žáhy žádná kouzelná bylinka ani pilulka neexistuje. Pálení žáhy můžeme maximálně ovlivňovat především stravou. Bylinkové čaje mohou pouze pomoci normalizovat žaludeční prostředí. Na prvním místě je ale úprava jídelníčku. Stačí dodržovat pár jednoduchých zásad a pálení žáhy z jídla už nebude vaším problémem.

  • Jezte pravidelně a zmenšujte porce.
  • Jídlo dobře žvýkejte, nehltejte.
  • Po jídle si nelehejte, a když tak, na levý bok.
  • Vyhýbejte se bublinkovým nápojům.
  • Omezte alkohol, cigarety, kávu a těžká smažená a mastná jídla.

Prevence

KYSANÉ POTRAVINY dělají našemu žaludku a celému trávení velmi dobře. Různé kefíry, kyšky, kysané smetany by se měly stát běžnou součástí vašeho jídelníčku. A rozhodně neprohloupíte, když budete ke každému jídlu jíst kysané zelí v jakékoliv úpravě. Prospěšná je i samotná šťáva z kysaného zelí.

KOŘEN ZÁZVORU blokuje žaludeční kyselinu a dokonce potlačuje nepříjemný Helicobacter pylori. Navíc jeho pravidelná konzumace působí proti tvorbě žaludečních vředů.

KYSELINA LISTOVÁ dokáže snížit reflux až o 40%. Takže vám nezbude nic jiného než pravidelné jíst špenát, zelené saláty, ale také játra a luštěniny.

DOSTATEK VITAMÍNU B A D je účinnou prevencí proti pálení žáhy. Znamená to hodně chodit na sluníčko (vitamín D) a hodně jíst třeba kvasnicovou pomazánku, celozrnné obiloviny, hodně ořechů či opět luštěnin.

První pomoc

Při akutním pocitu pálení někdy stačí jen vypít sklenici vody. Pomáhá také žvýkání žvýkačky. Při pocitu pálení v noci se otočte na levý bok. Pokud jsou problémy vážnější, pomáhá osvědčená soda bikarbona.

Z potravin by mohla pomoci šťáva ze syrové brambory nebo lžička šťávy z kysaného zelí. Někdy uleví také hrstička surových mandlí. Ty doporučujeme jíst i preventivně, protože urychlují trávení a neutralizují žaludeční kyseliny.

JABLEČNÝ OCET S MEDEM rozmíchaný v troše vlažné vody umí pomoci velmi účinně a rychle. Pokud máte trávicí problémy pravidelně, určitě si jablečný ocet sežeňte. Můžete ho užívat i preventivně a to každý den lžíci jablečného octa rozmíchaného ve150 ml vody. Vypijete-li tento elixír každé ráno na lačno, hezky vám to nastartuje metabolismus.

ZÁZVOROVÝ ČAJ je první pomocí nejen na pálení žáhy. Pomáhá také při nachlazení a angíně. Stačí pár kousků zázvoru nakrájet na plátky a zalít horkou vodou. Čaj si můžete po zchladnutí osladit troškou medu.

BYLINKOVÝ ČAJ s vhodnou kombinací bylin dokáže také ulevit žaludku a tím i palčivému pocitu v jícnu. Heřmánek zklidňuje žaludek a doporučuje se pít na noc. Trávení podporuje řepík, pelyněk, hořec, máta. Králem rostlinné říše s účinky na pálení žáhy je ale především kůra z Jilmu plavého. Prášek z kůry zakoupíte ve specializovaných prodejnách. 1 – 2 lžičky prášku z kůry rozmícháte ve sklenici teplé vody a pijete mezi jídly.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.