Bolí vás klouby? Zkuste recepty našich babiček

Objevte blahodárné účinky bylinek – 6. díl

Kdo by aspoň občas nezažil bolavá záda nebo úpornou bolest v koleni. V případě, že uděláme špatný pohyb, stačí trocha relaxace a rehabilitace a bolest zmizí. Bohužel ale s postupujícím věkem mnoho z nás postihují různé degenerativní nemoci jako je artróza a nebo revmatické potíže. Pak je bolest chronická a nelze ji stále řešit jen analgetiky.

Radou číslo jedna je upravit jídelníček – doplňujte potraviny bohaté na vápník, vitamín C a D – kyselé zelí, kapusta, květák, špenát, pórek, celer, lískové a vlašské ořechy, rozinky, mák, sezamové semínko. Omezte uzeniny, tavené sýry a sladkosti. K pití se doporučuje zelený čaj, který dokáže stimulovat tvorbu kostí a omezovat jejich řídnutí. Kloubům také prospívá mírný a pravidelný pohyb jako je chůze a protahovací cviky.

Úlevu od bolesti najdeme v kuchyni

KŘEN je rostlina, kterou by bylo škoda používat jen při vaření. Křen mimo  jiné zvyšuje prokrvení tkání, urychluje hojení a regeneraci při zánětu kloubů. Křenovou placku tedy můžeme přikládat na bolavé či namožené klouby. Jak ji připravíme?

Čtyři lžíce nastrouhaného křenu smícháme s 200 gramy nastrouhaných čerstvých brambor, z kterých vymačkáme tekutinu. Směs zabalíme do gázy a přiložíme na bolavé místo, které předtím potřeme sádlem. Necháme působit půl hodiny. Pokud kůže zčervená, počkejme s dalšími obklady minimálně tři dny.

ZÁZVOR má také široké spektrum použití a jedním z účinků je schopnost zmírňovat bolest a otoky kloubů. Určitě doporučujeme  pít zázvorový čaj, který má protizánětlivé účinky a může tak působit i vnitřně v případě revmatických bolestí. Zázvor můžete strouhat nebo louhovat a připravovat si obklady, které se přikládají na bolavá místa.

Co by nám poradila babka bylinkářka?

KOSTIVAL má své působení zašifrované už v názvu. Účinnou látku má skrytou především v kořenu, který obsahuje třísloviny a silice či alkaloidy. Nedoporučuje se užívat vnitřně. Na obklady a masti je ale ideální.

Nastrouhaný kostivalový kořen naložte do lihu, nechte odstát, a jakmile pustí sliz, můžete jím mazat klouby, záda, pohmožděniny. Využívá se také jako podpůrná léčba při zánětu žil. Pokud si na domácí přípravu netroufáte, hledejte  tinktury, masti a oleje ve specializovaných prodejnách.

TŘEZALKA je bylina s mnoha účinky. Užívá se na revmatismus, játra, žlučník, ledviny, srdce, ale také působí na naše nervy a duši. Třezalkový olej se od nepaměti užívá na revma, různé svalové bolesti, pohmožděniny, ale také na popáleniny a hojení ran.

Olej z třezalky si můžete připravit sami. Hrst zavadlých květů třezalky naložíte do půl litru olivového oleje a nechte tři dny louhovat. Pak přidejte další hrst květů a louhujte dalších čtrnáct dní. Po scezení můžete olej používat.

Nezapomínejme na sílu lesa

Naši předkové často těžce fyzicky pracovali a naučili se hledat úlevu v přírodě. Oblíbeným lékem na bolesti jim bylo obyčejné borovicové a smrkové jehličí ideálně v podobě mladých zelených výhonků. Látky obsažené v jehličí borovice totiž prokrvují tkáně, uvolňují je a zásobují je různými stopovými prvky.

Borovicové silice se odpradávna používají na masáže namožených svalů a opotřebovaných kloubů. Smrkové jehličí zase pomáhá při zánětlivých kloubních onemocněních.

KOUPEL Z VÝHONKŮ BOROVICE NEBO SMRKU

400 g mladých výhonků borovice nebo smrku vaříme asi půl hodiny ve 2 až 3 litrech vody. Poté necháme asi 2 hodiny přikryté vyluhovat a nakonec scedíme do vany s teplou vodou. Poměr výhonků borovice či smrku si nastavíme podle potřeby. Borovice spíše regeneruje, smrk je účinný při revmatických onemocněních.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.