Léčivé účinky medvědího česneku

Medvědí česnek začíná růst v teplejších lokalitách již ke konci února. Najdeme ho převážně na vlhčích stinných místech, například na vlhkých loukách, v listnatých horských lesích, podél potoků nebo pod keři. Je velmi podobný listům konvalinky, která je ovšem jedovatá.

Česnek spolehlivě poznáme, když list promneme mezi prsty a ucítíme jemnou česnekovou vůni. Medvědí česnek obsahuje vitamín C a je přírodním antioxidantem, proto bývá doporučován při jarních očistných kúrách. I díky tomu, že obsahuje vitamín C, předchází vzniku oparů a podporuje hojení ran. Snižuje krevní tlak, podporuje trávení, pomáhá při léčbě mykóz a plísní.

Na medvědí česnek si ale dávejme pozor, pokud jsme alergičtí na allicin, máme-li slabší žaludek, žlučník nebo slinivku břišní, neměli bychom ho konzumovat ve vysokém množství, jelikož všeho moc škodí. Doporučená denní dávka je 100 g lístků.

Právě díky allicinu si s sebou nese česnek onu charakteristickou vůni, pomáhá při chřipce, nachlazení a angínách, protože je silně antibakteriální. I když tato rostlina není ohroženou nebo chráněnou, sbíráme ho jen mimo zvláště chráněná území a hlavně šetrně k přírodě.

Lístky medvědího česneku můžeme mixovat například v pesto, do smoothie, nakrájet nadrobno do salátů, nebo do polévek či masa. Pokud ho chceme využívat jako podpůrnou léčbu, je dobré ho do jídelníčku zařazovat pravidelně.

Například v Číně doporučují při jakékoli bakteriální či virové nákaze tento česnek užívat každé dvě hodiny. Pro konzumaci je nejvhodnější čerstvý česnek, ale abychom ho mohli využívat celý rok, můžeme ho usušit, dát do mrazáku nebo naložit do oleje.

Pesto z medvědího česneku

svazek medvědího česneku, hrst kešu ořechů, 4 lžíce olivového oleje, nastrouhaný parmazán, mořská sůl

Lístky medvědího česneku rozmixujeme společně s ořechy, po lžících přidáváme olivový olej. Do směsi vmícháme najemno nastrouhaný parmazán a dochutíme solí. Pro zvýraznění chuti, můžeme ořechy předem nasucho orestovat na pánvi. Hotové pesto lze použít na těstoviny, topinky nebo chleba s máslem.

Polévka z medvědího česneku

200 g medvědího česneku, 3 brambory, 25 g másla, 1 menší cibule, zeleninový vývar, smetana ke šlehání, muškátový oříšek

V hrnci si na másle osmažíme cibulku dosklovata, přidáme brambory a zalijeme litrem vývaru. Až jsou brambory měkké, přidáme medvědí česnek a vaříme asi 2 minuty. Poté vše rozmixujeme ponorným mixérem. Vmícháme smetanu a dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem. Podáváme s opečeným pečivem.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.