Posilujme imunitu pomocí bylinek a připravme se na plískanice

Objevte blahodárné účinky bylinek – 4. díl

Co je vlastně imunita? Dobrá imunita znamená, že náš organismus je schopen se bránit proti antigenům, což jsou zejména bakterie, viry nebo dokonce nádorové buňky. Zdravý člověk, který netrpí nadměrným stresem, dobře spí, zdravě jí a dostatečně se pohybuje na čerstvém vzduchu, má imunitu v dobrém stavu. Nikdy ale nezaškodí, ji trochu za pomoci bylinek posílit.

Existuje několik rostlin, které umí obranyschopnost organismu výrazně podpořit. Většina z nich ale patří k těm rostlinám, které běžně nerostou v našich luzích a hájích – žen-šen, eleuterokok, maralí kořen, rozchodnice růžová, aloe vera, šišák bajkalský, vilcacora, atd.

Každý z vás ale dobře zná třeba Echinaceu – třapatku nachovou. Je to oblíbená okrasná květina a možná ani nevíte, jaký máte na zahrádce poklad. Stejně tak se na našich zahradách stále častěji objevuje okrasný keř rakytníku. Obě rostliny se dají použít jako nezanedbatelný zdroj živin pro podporu imunity.

ECHINACEA– výrazně posiluje imunitní systém. Účinnou částí rostliny je kořen, který obsahuje velké množství esenciálních olejů. Tinkturu, která se užívá po kapkách, si můžete doma vyrobit sami. Z kořene 3-4 leté rostliny odřízněte 100 gramů a macerujte po dobu 7 dní v 500 ml 60% lihu. Pak přeceďte a uzavřete do vzduchotěsné nádoby.

RAKYTNÍK – je využíván pro své plody, které obsahují velké množství vitamínů, především celou řadu vitamínů B, vitamín C a vitamín D. Plody lze zpracovávat jako jakékoliv jiné ovoce – do džemů, marmelád, sirupů a šťáv.

I česká příroda nám nabízí dostatek účinných prostředků k podpoře imunity. Šípek, česnek, cibuli a křen zná asi každý. A jsou to opravdu účinní bojovníci na podporu imunity.

ŠÍPEK je silným zdrojem vitamínu C a zároveň antioxidantem, který zpomaluje stárnutí buněk. Šípkový čaj je velmi chutný a je dobré ho pít nejen při nachlazení. Vyhledávejte ale také sirupy, kde není vitamín C ničen tepelnou úpravou.

CIBULE je zásobárnou životně důležitých a prospěšných látek – kyselina listová, vitamíny B, C a D, železo, zinek, vápník, jód. Proto ji přidávejte všude, kde je to jen trochu možné. Při nachlazení a začínající nemoci si můžete udělat jednoduchý sirup, který se užívá po jedné lžičce každou hodinu. Sirup připravujeme v množství na 24 hodin. Cibuli nastrouháme či rozmixujeme , smícháme s medem v poměru 1:1 a necháme 1 – 2 hodiny stát s občasným promícháním. Pak scedíme a můžeme užívat.

ČESNEK dokáže předcházet srdečním chorobám a rovněž rozpouští bílkoviny vytvářející krevní sraženiny. Dále snižuje krevní tlak a cholesterol. Česnek také výrazně posiluje imunitní reakci organismu. Jeho pravidelné užívání potlačuje hnilobné a kvasné procesy ve střevech. To vše je víc než dobrým důvodem pro každodenní užívání česneku – stačí ho přidávat do jídel, salátů, pomazánek nebo ho jíst jen tak, denně jeden stroužek.

Omlazující česnekové víno

5 velkých paliček česneku, 1 litr kvalitního bílého vína, 5 lžic medu
Česnek prolisujeme, zalijeme vínem a nakonec přidáme med. Vše necháme 14 dní louhovat. Poté přecedíme a užíváme 3× denně 1 lžíci.

Česnekový elixír dlouhověkosti

350 g oloupaných rozmačkaných stroužků česneku, 200 ml lihu nebo kvalitní ovocné pálenky.
Česnek zalijeme alkoholem a vše necháme 10 dní v teple odpočívat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme a necháme ještě 2 dny odpočívat.
Česnekový elixír kapeme do 1 dcl mléka. Důležité je dodržet přesné dávkování. 3 krát denně kapeme stejné množství kapek – 1. den 1 kapku, 2. den 2 kapky až 10. den 10 kapek.  Pak pokračujeme 3krát denně 10 kapek až do využívání elixíru. Kúru provádíme jednou ročně.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.