Ovocné a zeleninové šťávy

V zimním období potřebujeme spoustu vitamínů, které můžeme získat například z čerstvých šťáv. Šťávy mají blahodárné účinky na naše zdraví, dodají nám důležité živiny, nezatíží naše tělo, kterému tak zbydou síly bojovat s nemocemi.

Pomáhají řešit autoimunitní onemocnění, záněty a zažívací problémy. Jsou účinné v boji proti volným radikálům, zvyšují imunitu a pomáhají při hubnutí. Šťávu lze získat z takové zeleniny a ovoce, ze které mnozí ani netuší.

Pokud vaše děti nemají rády zeleninu, je dobré smíchat zeleninovou šťávu s ovocnou. V této kombinaci si ani nevšimnou, že v nápoji nějaká zelenina je. Výhodou kombinování je nižší obsah cukru. Živiny se ze šťáv rychleji vstřebávají než z celých plodů.

Můžeme je také používat pro detoxikaci těla, k podpoře regenerace svalů i celého organismu po fyzickém výkonu. Ovocné šťávy je doporučováno konzumovat v první polovině dne, jelikož jsou zdrojem sacharidů a pomáhají zvládat stres. Nastartují nás do náročného dne, což je v dnešní uspěchané době určitě vítané.

Zeleninové šťávy lze na rozdíl od ovocných zařadit do jídelníčku kdykoliv během dne. Mezi nejoblíbenější ovocné šťávy patří jablečná, pomerančová, grapefruitová nebo ananasová. A top zeleninové šťávy jsou mrkvová, z červené řepy, zelná, okurková nebo melounová.

Jídlo nelze nahrazovat džusy, jelikož neobsahují vlákninu a potřebné množství bílkovin pro zasycení organismu. Šťávu můžeme získat dvěma způsoby.

První z nich je pomocí odstředivé síly, kdy šťávu získáme nastrouháním ovoce nebo zeleniny. Tímto stylem se nejlépe odšťavní ovoce a zelenina s velkým množstvím šťávy. Druhý způsob je rozmělňovací technika, při které se drtí za pomoci šnekové hřídele. Takto efektivně odšťavníme listovou zeleninu či bylinky s malým množstvím šťávy.

V zimním období si můžeme připravit například nápoj proti chřipce nebo protizánětlivý fresh.

Ovocno-zeleninová šťáva proti chřipce

Do odšťavňovače vložíme dva řapíky řapíkatého celeru, dva oloupané stroužky česneku a čtyři větší jablka. Odšťavníme a podáváme jako první pomoc proti chřipce.

Protizánětlivý fresh

Do odšťavňovače vložíme půl oloupaného ananasu, jeden citron bez slupky a kousek oloupaného zázvoru. Všechny suroviny odšťavníme. Citron je dobré před odšťavněním poválet, aby lépe pustil šťávu.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.