Osvěžení pro horké letní dny

Vysoké letní teploty představují pro lidský organismus velkou zátěž. Kvůli horku jsme vyčerpaní, nesoustředění, špatně spíme a nemáme chuť k jídlu. Zároveň nám hrozí dehydratace. Proto neustále hledáme způsoby jak svůj organismus ochladit a osvěžit.

Jen málo kdo ví, že v létě můžeme svůj organismus ochladit nejen studenou sprchou, ale i vhodně zvolenou stravou? Všechny potraviny v sobě nesou určitou energii. Některé potraviny naše tělo ochlazují a některé nás naopak zahřejí.

Každý intuitivně tuší, které potraviny jíst, když je venku horko, a které konzumovat v zimě. V letních dnech je nejideálnější snídání kombinace bílého jogurtu s ovocem. Samozřejmě volíme bílý jogurt bez cukru a umělých sladidel. Na oběd je vhodné zvolit bílé maso nebo rybu v kombinaci se zeleninovým salátem. A na večeři například obložený talíř s různými druhy sýrů a zeleninou.

Potraviny, které vás zaručeně osvěží:

  • Mango – nápoj z manga vás díky vysokému obsahu vitaminů a minerálních látek ochrání před vyčerpáním z vedra
  • Meruňky – obsahují vysoké množství železa, vitaminu C, draslíku a vlákniny. Pomáhají tak chránit vaši pleť před škodlivým UV zářením
  • Vodní meloun – je vhodný k posílení imunity, pročištění těla a při redukčních dietách
  • Angrešt – i toto opomíjené ovoce je vhodné zařadit do letního jídelníčku, protože zabraňuje tvorbě vrásek a stárnutí kůže
  • Tropické citrusové plody – jsou nejen plné vitamínů a antioxidantů, ale poskytnou nám i příjemné osvěžení nejlépe v podobě lahodné domácí limonády
  • Kokosová voda z mladých kokosů – pozitivně působí proti stárnutí a jsou výbornou alternativou iontového nápoje
  • Podmáslí – je zdravé, osvěžující a chrání naše tělo před dehydratací, dokonce chrání i před zažívacími potížemi

Víte, že …

  • studené nápoje tělo spíše zahřívají? Jakmile se studený nápoj dostane do trávicího traktu, tělo ho začne zahřívat na tělní teplotu a to způsobí ohřev celého organismu
  • kvalitní vychlazený zelený čaj s mátou a citronem vás nejen zaručeně osvěží, ale i povzbudí
  • v létě je vhodné pít spíše obilnou kávu, která neobsahuje kofein a nedehydratuje organismus

Domácí jahodové a broskvové nanuky

1 broskev, 500 ml broskvového džusu, 200 g jahod, 50 ml jahodového nektaru

Broskev omyjeme, zbavíme pecky a nakrájíme na malé kousky. Nakrájenou broskev s džusem rozmixujeme a nalijeme do formiček na zmrzlinu.

Jahody omyjeme a rozmixujeme, následně propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili jadérek. Směs promícháme s jahodovým nektarem a rozdělíme do formiček na zmrzlinu.

Naplněné formičky vložíme do mrazáku cca na 5 hodin.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.