Kustovnice čínská – poklad přírody

Kustovnice čínská (Goji) patří mezi poklady čínské medicíny a její léčivé účinky jsou známé již po několik století. Kustovnice je silný antioxidant, který zabraňuje volným radikálům poškozovat naše buňky a pomáhá tak předcházet následnému stárnutí. Abychom mohli plně využít všechny blahodárné účinky, postačí nám 30g sušených plodů denně.

Kustovnice obsahuje 19 druhů aminokyselin, až 500krát více vitamínu C než pomeranče a posiluje imunitní systém. Kustovnice je vhodná i při hubnutí, protože má nízký glykemický index, zpomaluje využití cukrů a tím oddaluje pocit hladu. Navíc podporuje detoxikaci organismu od škodlivých látek.

Léčivé účinky kustovnice

  • dokáže prodloužit život a zpomalit proces stárnutí
  • užívá se k léčbě rakoviny, snižuje riziko jejího vzniku a napomáhá zastavit růst nádoru
  • zlepšuje paměť
  • pomáhá ulevit od bolestí hlavy a od závratí, od bolestí v zádech, v nohou, v kolenou
  • zlepšuje krevní obraz
  • snižuje krevní tlak, napomáhá ho udržet ve správné rovině, posiluje srdce
  • posiluje činnost jater a ledvin
  • snižuje cholesterol
  • posiluje a zlepšuje zrak, zklidňuje podrážděné oči
  • je účinným prostředkem při neplodnosti
  • zlepšuje pevnost šlach a nehtů, posiluje kosti a svaly
  • zlepšuje činnost střev a napomáhá ke snížení váhy

Plody kustovnice můžeme konzumovat přímo, nebo přidávat do čajů, dezertů a jídel. Při přímé konzumaci jsou plody kustovnice sladké a výborně nám nahradí např. rozinky, nebojte se přisypat je do štrůdlu, bábovky, vánočky nebo koláčů.

Vyzkoušejte také smoothie z kustovnice, banánu a lesních plodů. Vařením a pečením plody úplně změknou. Výborný je čaj z kustovnice – říká se, že pokud budete pít čaj z kustovnice celý rok, přinese vám to dokonalé zdraví a dlouhý věk.

Kustovnice na snídani

250 g obilné kaše, 2 lžíce ořechů, 4 lžíce kustovnice, 2 lžíce rozinek

Rozinky s kustovnicí spaříme vařící vodou a propláchneme. Pomleté či posekané ořechy dáme do misky a přisypeme obilnou kaši, rozinky a kustovnici. Zalijeme vařící vodou, tak aby byla celá směs pod vodou, a pečlivě promícháme. Přiklopíme a necháme stát 5 minut. Můžeme přisladit medem. Místo vody lze použít i horké mléko.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.