Máj – lásky čas

V měsíci květnu neboli v máji se začíná příroda naplno probouzet a sluníčko příjemně hřát. Májové oslavy patří mezi české tradice již spoustu let, patří mezi ně především vesnické veselice, kdy chlapci staví Májku, líbání pod třešní, procházka na Petřín, nošení kytice k soše Karla Hynka Máchy nebo také studentský Majáles.

Májka je osekaný strom, vyzdobený pentlemi, květinami a věncem. Nejstarší zmínka o stavění máje je z roku 1422, kdy chlapec za postavení máje dostal za odměnu ruku děvčete. Staročeská májka je tradičním symbolem jara.

Chlapci vyberou v lese ten nejvyšší strom, měla by to být bříza, ale může to být i smrk, jedle či borovice. Na mnoha místech, především na vesnicích se Májka staví v předvečer prvního máje. Principem je ji uhlídat a nenechat si ji ukrást od hochů z okolních vesnic. Ukradená májka je ostudou pro celou vesnici.

Líbání na prvního máje pod rozkvetlou třesní je pro zamilované příjemnou tradicí. Říká se, že žena musí být na prvního máje políbena pod rozkvetlou třešní, aby do roka neuschla a byla stále svěží a krásná. Proto by se žena měla nechat políbit od svého milovaného a užít si prvního květnového dne. Pokud nemáte po ruce rozkvetlou třešni, postačí bříza nebo jakýkoliv rozkvetlý strom.

Majáles je tradiční květnová oslava krás studentského života. Její tradice sahá až do středověku. Majáles vznikl z iniciativy studentů. Jeho součástí je průvod masek a alegorických vozů, prezentace studentů prostřednictvím vystoupení, promítání a volba krále a královny.

Tvarohový koláč s višněmi

1 kelímek smetany ke šlehání, 2 vejce, 2 pudinky, 2 vaničky tvarohu, 100 g másla, prášek do pečiva, 250 g cukru moučka, 2 balíčky vanilkového cukru, 300 g polohrubé mouky, kompotované višně

Pro přípravu těsta si smícháme sypké suroviny jako je prášek do pečiva, mouka, 120 g cukru a balíček vanilkového cukru. K tomu přidáme vajíčka a máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které rozprostřeme na menší plech. Propíchané vidličkou pečeme asi 10 minut.

Na náplň si smícháme tvaroh, zbytek cukru, pudinkové prášky, druhý balíček vanilkového cukru a vyšlehanou smetanu. Tvarohovou směs nalijeme na korpus. Na směs naskládáme vypeckované višně a dopečeme.

Tagy:
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.